10 συμβουλές από έμπειρους ελαιοχρωματιστές

slide2

Το βάψιμο του σπιτιού είναι μια δουλειά που έχει τα δικά της ‘μυστικά’ και είναι πάντα προτιμότερο να γίνεται από ένα εξειδικευμένο τεχνίτη που γνωρίζει πως ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δυσκολίες και ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου.

Κι αυτό γιατί προβλήματα όπως μούχλα, υγρασία, σαθροί σοβάδες, κακή προηγούμενη δουλειά και άλλα, εάν δεν αντιμετωπιστούν με τον ενδεδειγμένο τρόπο στο ξεκίνημα του βαψίματος είναι σίγουρο ότι θα πρέπει πολύ σύντομα ν’ ασχοληθούμε ξανά μαζί τους.

Εάν ωστόσο δεν θέλουμε ν’ αναθέσουμε τη δουλειά σ’ ένα έμπειρο μπογιατζή, είτε για λόγους οικονομίας, είτε απλά γιατί έχουμε τον απαραίτητο χρόνο και πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε καλά και μόνοι μας ας δούμε 10 βασικά tips που πρέπει να έχουμε κατά νου για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα:

  1. Και τα εργαλεία κάνουν το μάστορα.

Προτού ξεκινήσουμε, αγοράζουμε τα κατάλληλα εργαλεία για τη δουλειά. Εάν έχουμε ήδη πινέλα, ρολά, σπάτουλες κ.ο.κ. στην αποθήκη μας βεβαιωνόμαστε πως είναι σε άριστη κατάσταση γιατί διαφορετικά θα μας δυσκολέψουν αρκετά στη συνέχεια ενώ θα επηρεάσουν και την ποιότητα του όλου αποτελέσματος.

  1.  Μελετάμε με προσοχή το χώρο μας και σκεφτόμαστε τι άλλο, εκτός από τα βασικά εργαλεία, είναι πιθανό να χρειαστούμε κατά τη διάρκεια του βαψίματος.

Έτσι, για παράδειγμα, εάν το σπίτι είναι ψηλοτάβανο θα χρειαστούμε μια μεγάλη σκάλα ή ένα τηλεσκοπικό κοντάρι. Γενικότερα, όσο πιο σωστά έχουμε προβλέψει εξαρχής τις ανάγκες μας τόσο πιο γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερα απρόοπτα θα κυλίσει η δουλειά.

  1. Καλύπτουμε προσεκτικά πατώματα, σοβατεπιά και πόρτες.

Επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε σταξίματα και πιτσιλιές από χρώμα γύρω από το σημείο που βάφουμε, καλό είναι να έχουμε σκεπάσει από την αρχή τα πατώματα με τα ειδικά χαρτόνια που μπορούμε να προμηθευτούμε απ΄ οποιοδήποτε χρωματοπωλείο όπως επίσης τα σοβατεπιά και τις κάσες από τις πόρτες και τα ντουλάπια με τις ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες. Εάν πιστέψουμε ότι μ’ ένα πανί μπορούμε άμεσα να σκουπίσουμε την οποιαδήποτε σταγόνα από χρώμα πέσει, γρήγορα θα καταλάβουμε πως απλά θα χάνουμε αρκετό χρόνο για τη συγκεκριμένη δουλειά καθώς επίσης κι ότι δεν είναι εφικτό να αντιληφθούμε έγκαιρα την όποια ζημιά γίνεται την ώρα που βάφουμε. Και εάν την εντοπίσουμε όταν το χρώμα έχει πλέον στεγνώσει, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ…

  1. Καθαρίζουμε προσεκτικά την επιφάνεια που θα βάψουμε από υγρασία, χώμα ή σκόνη.

Για να έχει επιτυχία το βάψιμο η επιφάνεια που θ’ απλωθεί το χρώμα θα πρέπει να είναι τελείως στεγνή και καθαρή.

  1. Προμηθευόμαστε δείγμα του χρώματος που μας ενδιαφέρει και το δοκιμάζουμε σε κάποιο σημείο του τοίχου.

Επειδή τα χρωματολόγια μπορεί να ξεγελάσουν το μάτι και το τελικό αποτέλεσμα ν’ απέχει χρωματικά απ’ αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ζητάμε από το χρωματοπωλείο να μας ετοιμάσει ένα μικρό δείγμα του χρώματος που μας ενδιαφέρει και το δοκιμάζουμε σε κάποιο σημείο του τοίχου. Ακόμη καλύτερα δε, προμηθευόμαστε και ένα-δύο δείγματα από παρεμφερείς αποχρώσεις και τις δοκιμάζουμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε ακριβώς το χρώμα που θέλουμε.

  1. Δεν βάφουμε άμεσα φρεσκοσοβατισμένη επιφάνεια.

Εάν μία επιφάνεια έχει σοβατιστεί πρόσφατα αφήνουμε οπωσδήποτε να περάσουν κάποιες εβδομάδες προτού τη βάψουμε.

  1. Αποφεύγουμε την οικονομία στο …χρώμα.

Η ποσότητα του χρώματος δεν είναι το κατάλληλο πεδίο της διαδικασίας του βαψίματος για να κάνουμε οικονομία. Κι αυτό γιατί εάν προσπαθήσουμε να περάσουμε με λιγότερο χρώμα από αυτό που είναι απαραίτητο μία επιφάνεια είναι απολύτως βέβαιο ότι θα το πληρώσουμε τόσο στο αποτέλεσμα όσο και στη διάρκεια ζωής του βαψίματος.

  1. Δεν περνάμε δεύτερο χέρι μία επιφάνεια εάν πρώτα δεν έχει στεγνώσει καλά το πρώτο.

Όσο κι εάν βιαζόμαστε να ολοκληρώσουμε το βάψιμο του σπιτιού το συντομότερο δυνατό, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να περάσουμε το δεύτερο χέρι μόνο όταν το πρώτο έχει στεγνώσει για τα καλά. Κι αυτό γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα γλιτώσουμε χρόνο μεν, θα χρειαστούμε φρεσκάρισμα της επιφάνειας πολύ γρηγορότερα δε…

  1. Για γωνίες, κοψίματα, στενές επιφάνειες είναι προτιμότερο το πινέλο.

Παρότι το ρολό είναι η καλύτερη (και πιο …ξεκούραστη) επιλογή για μεγάλες επιφάνειες, σε εσωτερικές γωνίες, κοψίματα και γενικότερα στενά και σχετικά δύσκολα σημεία προτιμάμε το απλό πινέλο με το οποίο και μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις συγκεκριμένες συνθήκες.

  1. Ολοκληρώνουμε όλο το βάψιμο μίας μεγάλης επιφάνειας την ίδια ημέρα.

Είναι προτιμότερο να ολοκληρώνουμε όλο το βάψιμο μεγάλων επιφανειών την ίδια ημέρα. Εάν καθυστερήσουμε, οι καιρικές συνθήκες όπως η υγρασία και ο ήλιος (στις εξωτερικές επιφάνειες) θ’ αλλοιώσουν την αρχική απόχρωση με αποτέλεσμα το χρώμα που θα προστεθεί στην επιφάνεια αργότερα να διαφέρει από το αρχικό δημιουργώντας μία δυσάρεστη ανομοιομορφία στο τελικό αποτέλεσμα. Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που όταν χρειάζεται να κάνουμε κάποιο μερεμέτι σ’ έναν ήδη βαμμένο τοίχο και μετά βάψουμε το συγκεκριμένο σημείο που επιδιορθώσαμε θα διαπιστώσουμε ότι παρόλο που έχουμε χρησιμοποιήσει ακριβώς τον ίδιο κωδικό χρώματος, το τελικό αποτέλεσμα διαφέρει αρκετά από την υπόλοιπη επιφάνεια.

Δείτε σχετικά προϊόντα μας:

Block "automatic-pop-up-newsletter" not found